Tontin
                               
 

Wenduinebank & Oostendebank races 2009

Zaterdag ochtend 27 juni staat een weerom volledige Tontin crew slaperig op het ponton van VVW Blankenberge. De enige ADHD’er ligt vijf minuten later in duikpak te schrobben onder de boot. Na dit verplicht nummer is de schipper een stuk rustiger, en is de rest ook min of meer wakker. Ondertussen is er echter een zeillat vermist van de Genua II. Met het voorspelde weer misschien niet het zeil dat het hardst nodig zal zijn, maar toch wordt er een oplosssing gezocht (en gevonden) in de zeillat II van het convoyage grootzeil.

Na nog wat gerommel vertrekt Tontin dan om 9:25 het ponton. Helaas te laat om nog een pre-start trimsessie te houden. Daarnaast gaat de wind op en neer in het halfuur dat we op het water zitten, en dus opteren we voor de Genua II. Leen en Koenraad placeren zich goed voor de start, en we schieten mooi weg. In het eerste stuk houden we iedereen goed, en dwingen ADR in een overstag. Daarna stuikt de wind echter in elkaar, en hiermee verdwijnt ook de concentratie. We wisselen snel om naar Genua I, maar de top is dan al in de mist verdwenen.

Het kost tijd en moeite om de concentratie terug te krijgen, en we betalen cash in het snelheid en hoogte departement. We liggen nog wel bij Alegria en Speedy X, maar slagen er niet om Tontin weer aan de praat te krijgen. We missen duidelijk hoogte, hoewel de snelheid wel grotendeels ok is. Na een (heel lang) aan de windse rak schuift het veld weer een stukje bij elkaar. Helaas hebben we een spinnakker akkefietje, waardoor de boeironding minder vlot is dan verhoopt.


Door mooi tegenstrooms spinnakeren slaan we er toch nog in om een groot deel goed te maken, maar te weining om in de top te geraken. We finishen tussen Alegria en Speedy X. Op handicap levert dit een vijfde plek op. Niet slecht voor het lichte weer, maar dit moet beter.

De BLOSO collega’s van Ragazza hebben duidelijk minder geluk. De romp hangt blijkbaar vol met zeepokken, wat in dit weer zwaar doortikt. Zondag ochtend lenen we de duikset uit aan Jan, en geven we een crashcursus duiken. Helaas hijst het commitee geen uitstel aan wal, waardoor Ragazza toch met een halve lading zeepokken aan de start moet verschijnen.

Wij vliegen er vandaag, net als de rest van de klasse, meteen volle bak, hetgeen resulteert in een herkansing. De tweede start zijn we niet 100% weg, en het duurt even voor we op tempo komen. Midden in het kruisrak hebben we dan ook nog een ongelukkige SB-BB situatie met een 44.7, waardoor we niet alleen een kathedraal op ons dak krijgen maar eveneens twee stoppen doorslaan bij de Grootzeiltrimmer. Hierdoor gaat de concentratie eraan en verliezen we snelheid en hoogte. Het duurt even voor we weer beginnen lopen.

In het tweede kruisrak worden we echter geholpen door een losgeslagen bovenboei, die ons plots in de kopgroep katapulteert. We bijten voor de wind van ons af, en eindigen tussen de kop.


De tweede manche willen we 100% op concentratie zeilen. We zijn goed weg en hoogte en snelheid zitten goed. Weerom lapt ShipShop Aquaholic het ons om een onbestaande voorrang te nemen. Hierdoor verliest Leen haar concentratie, en liggen we even stil. SS Aquaholic draait uiteindelijk toch zijn rondjes, maar de schade is gedaan. We lopen nadien wel goed qua hoogte en snelheid, maar de aansluiting met de top zijn we kwijt. We blijven duwen, en varen alleen in het gat tussen de top 4 en de rest. De snelheid en hoogte zijn dik in orde.

De derde manche kunnen we helaas niet meer meevaren. Koenraad moet zijn vlucht naar Bilbao halen… Helaas voor ons geeft het wedstrijdcomite toch een start na 15:30. Eigenlijk hadden we een redress moeten vragen, of moeten vragen of Koenraad met een andere boot meekon. Eigen schuld dikke bult. Ons weekend resultaat is er aan, maar de leercurve was weer zeer positief.

We zijn duidelijk weer goed vooruit gegaan dit weekend, en ons snelheidsprobleem bij licht weer is opgelost. Nu nog wat meer kilometers in de benen, en iedereen laten groeien in zijn rol, en dan komt alles zeker in orde.  © Tontin.org   -   http://www.tontin.org   -   info@tontin.org   -   login   -   powered by WebConsultants.eu