Tontin
                               
 

Light Vessel Race 2010

Vorige week was het Breskens Weekend, dus dit weekend moet er niemand het water in om de onderkant van Tontín te boenen. De afspraak is zelfs protestants laat voor Tontín, 8:30 pas. Schipper en stuurman zijn zelfs te laat, vanwege probleempjes met de weekend babysit. De crew voor zaterdag en zondag zijn vele nieuwe gezichten. Zoals bij vele collega boten is het moeilijk om iedereens agenda af te stemmen op twee opeenvolgende race weekends. Onder de nieuwe gezichten ook Jeffrey De Rycke, Genua trimmer van Mojo.

Al voor de start van de inshore naar Zeebrugge, tijdens de opwarm en tune rondjes van Tontín, wordt duidelijk dat Jeffrey goed weet wat hij doet met een Genua. Wouter kan zich dan ook compleet concentreren op Grootzeil en Tactiek, hetgeen zich vertaalt in een goede portie rust aan boord. De start wordt goed voorbereid, en uitgevoerd. Op het start signaal ligt enkel Dunkerque Plaisance voor ons, terwijl de spinnaker 5 seconden later volploft. Continue dialoog over druk, snelheid, stroming en hoogte houden Tontín in de voorste gelederen. Prachtige “Cork Gybes” volgen elkaar op, en we lopen als een trein. Van IRC 2 ligt enkel Babacool lange tijd voor ons. We volgen de wind, varen het gat toe maar blijven een tijdje elke keer vlak achter de spiegel door passeren. Een mooi voorbereide finish doet ons over Bakboord naar de finish stomen, terwijl Babacool over stuurboord moet aankomen. Daarenboven draaien ze hun laatste een spigijp in de soep, voldoende om Tontín een 20 tal seconden vroeger over de finish te laten gaan. Voldoende om ons duizendste handicap te compenseren, en onze eerste 2de plek is binnen in IRC 1 + 2.

Manche twee, voor Knokke Heist, start in 9 knopen wind, met nog wat stroming mee. We lopen mooi, hoewel we moeite hebben om aan te klampen bij de grote bakken. We varen mooi onder spi, en diepen het gat met de rest van IRC 2 verder uit op het kruisrak. Tijdens de manche valt de wind echter verder weg naar 5 knopen, en we verliezen de kathedralen. Uiteindelijk worden we zesde.


De laatste manche van de zaterdag worden we een beetje verrast door de start, en we zitten dus compleet aan de verkeerde kant van de lijn. Leen stuurt echter magistraal in de 5 knopen wind, en pakt heel IRC in op snelheid. Tontín houdt gelijke tred met de Moana en andere grote bakken, en we varen mooi in 2 rakken naar de bovenste boei. Marine Diffusion klampt aan op 100 meter, maar op weg naar de spreader mark steekt de wind een tandje bij, en opeens vliegen we er vandoor. Onder spi blijven we tussen de kathedralen, en het tweede kruisrak begint ietwat chaotisch, maar weer klampen we aan bij een grote. Antilope ligt boven ons, en we kunnen niet overstag. Wanneer we uiteindelijk bij de bovenboei komen liggen we ľ kruisrak voor op de tweede IRC 2 boot, en het spirak verandert hier niks aan. Een mooie derde plaats is ons deel. Het is wel spijtig dat IRC 1 en 2 eenzelfde klasse is, daar de ratingband daardoor te groot is om het eerlijk te houden voor de kleintjes (in casu wij dus). Niettegenstaande liggen we aan het einde van de dag op de eerste plek generaal, gedeeld met Manta Sailing…

Dag 2 ligt de druk bij Tontín om te bevestigen dat zaterdag geen toevalstreffer was. De wind is een slagje meer dan gisteren, met 10 a 12 knopen. De start is niet geheel geslaagd, maar Leen zet een goed kruisrak neer. We komen op de hielen van Wasabi aan de bovenboei, en maken het gat kleiner onder spi. Tijdens het tweede kruisrak houden we gelijke tred, en onder spi maken we het verschil. We lopen als eerste van IRC 2 over de finish, zij het met onvoldoende verschil om Dunkerque Plaisance achter te houden. Tontin is vierde, en Wasabi krijgt een OCS wegens te vroeg gestart. 

Manche twee lukt de start beter, en we lopen als eerste van IRC rond de bovenboei. Ondanks de twee bemanningswissels tov zaterdag blijft alles relatief vlot verlopen. Enkel de spimaneuvers aan de benedenboei lopen wat stroever, wat een beetje tijd kost aan de rondingen en het begin van de upwind in de war stuurt. Leen zet echter een magistraal tweede kruisrak neer, en we ronden met 150 meter voorsprong de bovenboei. Tijdens het spirak komt de wind echter van achter opzetten, en door Wouter’s onoplettendheid zitten we aan de verkeerde kant. Wasabi, DK Plaisance en Babacool kunnen hierdoor terug inlopen, zij het niet genoeg om te dreigen op werkelijke tijd. Wel genoeg om hun rating uit te spelen, en we eindigen pas 7de…


Dan is het vet van de soep op Tontín. De derde manche is er te veel aan. Bij de start krijgen we kathedraal Moana op onze kop, en we lopen slecht aan de wind. We maken te weinig goed onder spi, maar slagen er wel nog in om eerste van IRC 2 op werkelijke tijd te finishen. De twee kleinere concurrenten zitten echter te dicht voor de rating, en het wordt een achtste overall (IRC1 en 2)...

Manche vier is al helemaal de manche te veel. De start loopt compleet mis door een schaamteloze indringstart van Varuna bij het comite schip. Best zorgen dat ze een copie van het wedstrijdreglement krijgen… Hierdoor liggen we compleet stil bij de start, en beginnen aan een reeks oplapmaneuvers die de boel enkel erger maken. We liggen compleet verloren na het eerste kruisrak, en zijn op achtervolgen aangewezen. Het landschap is verkeerd, en we geraken nergens. De laatste manche wordt duidelijk onze aftrek, met een negende plek over alles.

Al bij al hebben we een prachtig weekend gezeild, waarbij zaterdag een eerste plaagstoot naar de concurrentie was, en zondag een bevestiging tijdens manche 4 en 5. We eindigen zevende overall (IRC 1 en 2), een half punt verwijderd van Wasabi op zes. De laatste twee manches hadden we liever niet gevaren, maar de progressie van het seizoen culmineert. Het is ook duidelijk dat Jeff de missende schakel is, die rust in de keet kan brengen door zijn voorzeiltrim. Hop naar de volgende, waar we de progressie doortrekken en paaltjes willen pakken!

Joske en Wouter besluiten om Tontín zondagavond nog terug naar Nieuwpoort te varen. Om eea wat te bespoedigen roept de schipper een voorbijsjeezende rib aan, om de crew op zee af te zetten. Resultaat van de het hele circus zijn 5 man die halsoverkop naar binnen duiken achter hun persoonlijke bezittingen, om dan voor de ingang van Zeebrugge op een rib te stappen terwijl Tontín rustig verder surft tegen 8 knopen onder grootzeil en lichte spinnaker. Sommige mensen begrijpen sindsdien waarom onze boot Tontín (=zotje in het Spaans) heet...  © Tontin.org   -   http://www.tontin.org   -   info@tontin.org   -   login   -   powered by WebConsultants.eu