Tontin
                               
 

Light Vessel Weekend 2009

Light Vessel weekend begint al direct met een cancellation. Deze keer eentje van het wedstrijdcomite, die terecht de eerste race van vrijdagavond aflast vanwege te veel wind. De meteo geeft 30+ knopen wind vanuit ZW, maw pal op de kop richting Zeebrugge. Niet echt condities om in te gaan liggen hakken in de duisternis en na een volle dagtaak. ’s Nachts zet de 30+ knopen helemaal door, net zoals donderdag. Wouter was donderdag ochtend al gepasseerd om een extra lijntje te steken naar de buurman aan de overkant van de U, om Tontin toch enigszins van de steiger weg te houden.

Zaterdag ochtend worden we om 9:45 op gang geschoten richting Zeebrugge. De wind blaast nog steeds 20+ knopen, pal de Schelde binnen. Met de stroming in de kont geeft dit een lekkere potpourri, wat een spektakel oplevert na de start met 18 IRC 1-2 schepen die kriskras door elkaar de Schelde uit proberen te raken. Tontin is niet fantastisch weg, en we komen klem te zitten tussen het strand en 2 concurrenten. Gelukkig reageert iedereen goed op onze roep naar ruimte, en in het daaropvolgende gejoel geraken we vlot weg. We lopen als een trein, maar de manche is lang. Leen verliest af en toe haar concentratie, wat cash afgerekend wordt. Uiteindelijk komen we in de kop van IRC 2 aan, voor Babacool en Rackham. Overall levert dit een zevende plek.


De eerste “gewone” manche zijn we vlot door de startlijn, en lopen we mooi mee met de “kathedralen”. De maneuvers lopen vlot, maar we verliezen hier en daar toch een metertje. De afstand doet zich ook voelen bij Leen, en we verliezen iets te veel concentratie aan de wind. Uiteindelijk ronden we af op weerom een 7de plek.

De derde manche zijn we faliekant te laat aan de start. Op het signaal zijn we nog volop bezig met kruisen tegen de stroom, en de meerderheid heeft dan ook een startlijnlengte voorsprong. We kruipen onder de kust en vechten terug, maar we lijken alle fouten in 1 manche te proppen. We missen de boei net op de eerste in de windse ronding, en bij de tweede steekt Leen onterecht haar boeg tussen de boei en een tegenstander. Verwarring, geroep en geduw alom, en wij doen een 360. Toch slepen we nog een 11de plek uit de brand.

Zondag is de wind verder gaan liggen. ’s Ochtends blaast er nog een 15 a 18 knopen, die in de loop van de dag verder afneemt. De eerste start is middelmatig, maar we lopen weer vlot mee met de vloot. De maneuvers kosten iets meer dan gisteren, maar we liggen op snelheid beter dan Babacool. We missen echter nog de psychologische sterkte om de dichte duels te winnen, en hierdoor is het verschil aan de finish nog te groot. De eerste manche komen we als 7de binnen.


Manche twee begint de stroom aan te trekken, maar de wind is nog van de partij. De manche verwordt tot een clusterrace tussen Tontin, Babacool, FRD, Alegria en Rackham. De inzinkingetjes in de dichte duels blijven een probleem, en de schipper weet van de stress en ventileert dit soms iets te gedreven. Het is heel de tijd close racing, en op de lijn zitten er een handvol seconden tussen de eerste en de laatste van het pak. We zijn weerom 7de.

De laatste manche begint de wind in elkaar te zakken. Er staat nog een briesje van 10 a 12 knopen en de stroom zet sterk door. Tontin en Babacool nestelen zich allebei in de hoek van het startschip, en we hebben allebei een prachtige start. Leen stuurt perfect, en kruipt naar Babacool toe. Helaas verliest ze hierdoor licht snelheid, en we moeten wegklappen. Bij de volgende doorkomst liggen we nog steeds vlak bij elkaar. Het eerste rak loopt perfect. Na een kort spirak in volle stroom komt een tweede roulette kruisrak. Boten die een straat achterlagen liggen plots weer vlakbij door windshifts. Een stukje frustrerend, en de weg is lang naar de bovenboei. We gaan gedeeltelijk de mist in door twee leukerds die vlak op onze kop overstag gaaan, en eindigen helaas negende.

Overall worden we 8 van de 18, ex aequo met Cedo Nulli en een punt achter nummer 7. Niet gek in een klasse waarin alle grote Belgische namen (Godefroid, Nelis, Kleinjans ed meezeilen). De stijgende lijn zet door, en indien we het kruid vinden om de schipper rustig te houden, dan zet de verbetering zeker door. Alle ingredienten zijn er. Nu is het enkel nog wat meer zelfzekerheid kweken en dan spelen we vooraan helemaal mee!  © Tontin.org   -   http://www.tontin.org   -   info@tontin.org   -   login   -   powered by WebConsultants.eu