Tontin
                               
 

Breskens Weekend 2011

Breskens weekend, een van de weinige overgebleven zwarte beesten voor Tontin, een wedstrijd waar we moeite hebben om goed te presteren. Afspraak was vrijdag om 7:30 aan Tontin, maar om 7:40 staan er slechts drie mensen onder de wolkbreuk in Breskens: Stijn, Leen en Wouter… Door een miscommunicatie heeft stijn zijn duikpak wel mee, maar niet zijn ontspanner. De onderkant kuisen zal dus op apneu moeten gebeuren… Tussen 8 en 8,5 komt de rest van de bemanning toegedruppeld. Is de wintertijd zo vroeg begonnen dit jaar??

Na de skippers briefing van 9 uur loopt Tontin als een van de eersten loopt de haven uit. De wind zit er op dat moment al goed in, en om iedereen wakker en ingeslingerd te krijgen trekken we op weg naar het startschip de bullet proof spi op om wat gijpjes te trainen. Tegen 12 knopen lopen we naar het startschip, waar we direct beslissen om ons nieuw grootzeil te vervangen voor ons oud lappendeken. De wind blaast op dat moment al 20 knopen met meer op komst.

Met 10 minuten vertraging worden we vrijdag op gang geschoten om 12:10 voor de coastal. Tontin is zeer conservatief, en loopt vast in de groep. We liggen niet stil op de start, maar veel snelheid zit er niet in. We komen dan ook in de staart van het pak voorbij de bovendwindse boei 1 mijl na de start. Daar gaat de “bullet proof” er weer op, en we gooien Tontin in TGV mode. Stijn maakt een mooie salto mortale onder spi, en aan de benedenwindse boei liggen we 6de op werkelijke tijd. Dan volgt een lang rak onder genua, waar er twee ontsnappen (J-Excentric en Ace), terwijl de rest als een bolleke naar de volgende boei stormt. Na de meetpaal volgt een kruisrak in wind van 20 a 30 knopen. Wij schakelen over op genua 4 en beginnen verder op te rukken in het pak. Vlak voor het verste merkteken begint de wind te vallen, en we gaan weer over naar G III. Bij de boei valt de wind dan helemaal naar 10 knopen, en we vervangen de 0,75 nog snel voor de 0.5. We ronden in 4de positie werkelijke tijd, maar daar gaat ons spi-spuitrak van 9 mijl waarop we iedereen voorbijgingen sjeezen… In de plaats komt een rak knokken en wind zoeken. We behelpen ons goed en graven een gat met de fishstick en Quantum. Na 5,5 uur zeilen en 1,5 uur knokken in zeer lichte omstandigheden vult de wind echter stevig in vanaf vanachter. We peelen van 0.5 naar 0.75, maar moeten daardoor onze reserve schoten gebruiken aan lij, wat onze mogelijkheid tot ventileren door vieren zwaar limiteert. Wouter neemt het roer over om, met een ei in zijn broek en een Vincent die vaak moet vieren tot zijn hand in de winch zit, de hinde over de lijn sjeest. We broachen 2-maal wegens “schoot op”, maar halen de lijn vlak bij de boot. Spijtig van de ingevulde wind, die ons gegraven gat met de fishstick en Quantum sterk reduceert. Uiteindelijk worden we 8ste gecorrigeerd…


Zaterdag veranderen we van mastman. Philippe kon vrijdag niet komen wegens wegenwerken (E17), en Joske kon zaterdag niet komen wegens trouwfeest. Na een ontbijt van aangebrand tikkenei en boterhammen met mars vertrekken we midden in het pak naar de start area. De wind is 15 knopen, met de belofte dat dit zo blijft voor de dag. We willen beginnen onder GII, maar besluiten uiteindelijk toch GIII te trekken. Manche 1 starten we te conservatief en weer zonder snelheid. We knoeien ook aan de wind en komen voor de wind tekort om terug te vechten. In 1 zin, we zijn niet goed bezig en eindigen 13de

Manche twee spreken we af om koste wat kost vrij te blijven en met snelheid over de lijn te gaan. Dat over de lijn gaan wordt een moeilijke aangelegenheid door de stroom. Velen miskijken zich hier op en twee boten raken de boei. Tontin hopt er net over, maar we zijn niet fantastisch weg. We blijven te lang links, en wanneer we terugkeren liggen we in het pak. De wind is ondertussen wat aangetrokken, zodat we onder spi veel goed maken. Leen stuurt de tweede upwind een stuk beter, en we pakken terug. Idem onder spi, wat een uitdagend ritje wordt aangezien er een onweer overkomt met 25 a 30 knopen wind terwijl we onder 0,75 zitten. We broachen niet, en komen mooi de lijn over. 10 gecorrigeerd. Beter maar nog niet waar we willen liggen.

Manche drie blijven we opnieuw vrij en lopen onder mooie snelheid de lijn over. Leen stuurt een pracht van een upwind en we komen als 5de rond de boventon. Enkel de grote bakken liggen voor ons. De wind waait dan al 22 knopen, en we gaan dus naar beneden onder kogelvrije. Stijn begint dan last te krijgen van kreukels (vertraagde reactie op zijn salto van vrijdag?), en Leen neemt het voordek over voor de wind terwijl Wouter stuurt. Met Vincent aan schoten placeren we in 2 mooie gijpen in 22+ wind. Yessss. Het tweede upwind blijft Leen prachtig kruisen, en we trekken na de ton de 0,75 aangezien de wind slechts 18 knopen is. Vlak na de boei groeit de wind weer sterk aan, waardoor we in 25 a 27 knopen moeten gijpen onder grote spi. Met de setup van rak 1 en de rest op elkaars schoot achter de stuurman doen we dit zonder problemen! Voor de lijn liggen we naast Rebbons, die echter BB heeft. Teun speelt het sportief en duwt ons niet in de chinees, en we lopen hen dan ook voorbij in de volgende windstoot en op de volgende golf. Uiteindelijk worden we 6de, op 62 seconden van de 2de en 93 van de 1ste

Zaterdag avond blijven we niet te lang fuiven, want we willen zondag bevestigen. De wind blijft zondag van de partij, maar we beslissen het nieuwe grootzeil te blijven trekken, net als zaterdag. Stijn is echter niet meer van de partij, wegens te veel kreukels. Jeroen heeft gelukkig permissie gekregen om mee buiten te komen spelen, en dus liggen we weer met 8 man op de lijn. Tijdens de start van manche 1 wordt al snel duidelijk dat iedereen stikkapot is, op Jeroen na….


We starten de manche vrij en op snelheid, een repeat van de laatste manche op zaterdag. We lopen mooi aan de wind, maar we beginnen te knoeien halfweg het kruisrak. Onze mede KLYC genoten denken dat we hen hinderen terwijl ze over bakboord varen, roepen en vallen zelfs af. De afstand tussen beide boten moet je echter nog steeds met een rolmeter meten, en is ver boven de 3 meter. We zijn dichter, rustiger en aggresiever gewoon uit Engeland. Gisteren en vandaag hadden we twee gelijkaardige kruisingen met Bolderik, die ook telkens dacht dat hij 3 meter langer was of onzichtbaar. De Belgen maken duidelijk meer lawaai dan de Engelsen en Nederlanders bij zulke kruisingen… Het vet is van de soep, en we hebben moeite met dingen die gisteren perfect liepen. We komen nog steeds als vierde rond de bovenwindse boei, maar knoeien met de spinnaker, die bovendien gedraaid zit. We hijsen, strijken, en hijsen. Daarna vliegt de loefschoot na een gijp los van de spi, zodat de boom er ongebruikt bijhangt. Boel naar beneden, en met handicap verder. Het tweede kruisrak is ook moeilijk, maar we zetten door. Onder spi komt een Bashford 42, Barfleur, naast ons liggen langs loef en blokkeert ons. We zijn rapper maar vallen telkens stil onder zijn wind. Wouter stuurt in de surfs hoger om hem weg te krijgen, en ze broacht bijna, maar helaas zitten we onder haar vast tot de finish. Een reguliere manche en 8ste gecorrigeerd.

De tweede manche begint bijna iedereen met de tong op de grond. We komen mooi weg, maar lopen niet goed. Tontin loopt slecht rond de boventon, en we raken haar licht tikken. Quantum roept en tiert, en na de degagement doen we onze 360. Spi omhoog en sjeezen dan maar. Het tweede kruisrak loopt licht beter, maar we blijven waar we liggen. Na het spirak moeten we door naar de finish, en we proberen bij de afslag de assymetrische spi te trekken. Dat wordt echter een serieuze flop, waardoor we terrein verliezen op de achterliggers. Pas de laatste 500 meter kunnen we de lap trekken, maar dan is de schade al geleden. 10de gecorrigeerd.

Einduitslag is 7de overall, 3 plekken achter Alegria. Eigenlijk had dit minimum 1 a 2 plekken beter moeten zijn, maar het is duidelijk dat we de snelheid hebben. Nu de starten perfectionneren en de maneuvers verbeteren en dan spelen we zelfs op ons zwarte beest Breskens WE mee voor de top 3 plekken….  © Tontin.org   -   http://www.tontin.org   -   info@tontin.org   -   login   -   powered by WebConsultants.eu