Tontin
                               
 

Breskens Weekend 2007

Door een aantal afzeggingen van de bemanning op het allerlaatste moment, eentje door een knie probleem en een andere vanwege een baas met te weinig begrip, was Tontín niet in staat om de eerste dag van de Breskens Week mee te varen. Daardoor konden we enkel voor individuele resultaten varen in plaats van voor een goed eindklassement. Sowieso hebben we altijd al een moeilijke relatie met de Breskens Week gehad vanwege verschillende factoren.

Helaas voor ons had het comité besloten om de splitsing tussen IRC ½ en ¾ op 1,030 te leggen, waardoor we het in de koninginklasse moesten opnemen tegen de kathedralen (Swan 45, Dehler 44, IMX 40,. Grand Soleil 40, First 47.7, ...). Onze start tactiek was dan ook zeer eenvoudig en vooral gericht op het vinden van vrije wind, ook al moesten we hierdoor te laat starten.

De tweede dag van het evenement bood zichzelf aan als uitermate moeilijk, met zeer weinig wind. De zoektocht naar snelheid zonder voldoende zeiloppervlak kondigde zich opnieuw aan. Vooruitgang was merkbaar over de drie manches, zowel in wind als in plaats. In volgorde van wind en plek: 6 knopen, 8/24 – 8 knopen, 15/24 – 11,5 knopen, 6/24. Gedurende de tweede race was er een gigantisch misverstand tussen de stuurman en grootzeiltrimmer waardoor we recht de benedenwindse poort van IRC 5/6 binnenvoeren onder stuurboord. Vanwege de traditionele algemene terugroepen van IRC 1/2 waren de kleinere jachten volop bezig met het ronden van hun benedenwinds merkteken toen wij net de start hadden genomen. Om onze overduidelijke inbreuk op de SB-BB tegen een Franse 31.7 te repareren draaiden we onze 360 en riepen zelfs een Belgische 31.7 aan om hiervan getuige te zijn. Helaas voor ons had de Fransman blijkbaar zijn bril niet op, en dus protesteerde de beste man tegen ons. Hierdoor waren we verplicht om tot ‘s avonds 23:00 in Breskens te blijven voor de behandeling. Het ergste was bovendien dat we een DSQ aan ons broek kregen vanwege een twijfelende getuige….

De derde dag startte vrij vergelijkbaar met de tweede, zonder wind. We warden agressiever op de startlijn, hoewel “kathedraal vrij” water de prioriteit bleef. De vele algemene terugroepen, 6 op zaterdag en zondag, voor een totaal van 5 manches, gaven ons een prachtige gelegenheid om dit aspect te oefenen. Ondanks dezelfde condities zetten we de stijgende scorelijn verder. In dezelfde volgorde als hierboven: 8 knopen – 11/20; 14 knopen – 9/20. We missen duidelijk nog de turbo in licht weer, vooral door onze onbekendheid met niet overlappende voorzeilen. Niettegenstaande dit putten we toch moet uit de voorruitgang die we noteerden tussen zaterdag en zondag.

De terugkeer naar Nieuwpoort werd enkel door de schipper uitgevoerd, en hoewel de aanwezigheid van een bemanningslid leuker is werd het toch een mooie, snelle trip. Alles bij elkaar werd de afstand in minder dan 5 uur afgelegd, inclusief afmeren, opruimen en kuisen van de boot. De stroming deed zijn duit in het zakje….

  © Tontin.org   -   http://www.tontin.org   -   info@tontin.org   -   login   -   powered by WebConsultants.eu