Tontin
                               
 

Antwerp Race 2007

Of moeten we zeggen de “Antwerp Rally”.  De grib van dinsdag beloofde een moeilijke Antwerp Race, met minder dan 10 knopen wind vanuit het Oosten. Helaas veranderden de voorspellingen niet gedurende de rest van de week, en bovendien bewees zaterdag dat de meteorologische instituten compleet gelijk hadden. Helaas voor ons zijn de A35 en onze zeilen zeer geoptimizeerd is voor het IRC, waardoor we in lichte condities eigenlijk oppervlakte missen aan de wind. In vergelijking met de X35 (74 vierkante meter) heeft Tontín (64 vierkante meter) ongeveer 16% minder aan de winds zeiloppervlak voor hetzelfde gewicht. Door onze ervaring op Cowes Week wisten we dat we voor een serieuze opgave stonden in zulke weersomstandigheden.

De trip van Nieuwpoort naar Breskens was te kalm, en dus voeren we helemaal onder Ijzeren Genua. Na de normale moeilijkheden om de transportvraag op te lossen, en de al even normale vertraging op de vertrek tijd, was er eigenlijk niks meldenswaardigs aan de trip. Zelfs de traditionele pre-race avond was ongewoon kalm voor onze bemanning. De enige verrassing kwam van het feit dat het wedstrijdcomité IRC 1 en 2 in dezelfde klasse liet varen, ondanks de 56 inschrijvingen. Door de grote handicap vork moesten we weerom in de koninginneklasse aantreden tussen de grote Belgisch-Nederlandse kathedralen.

Op zaterdag werd CRC A precies op tijd weggeschoten, zonder verdere meldenswaardige voorvallen. De start van IRC 1/2 start kwam daarna, en was een beetje harder. Onze echte First Class 8 configuratie aan boord gaf Quentin, als roerganger, de nodige inspiratie om een echte FC8 cowboy start te maken. Hij probeerde om op het laatste moment tussen het pak en de boei te kruipen, wat ons op heftig protest en een verbogen stuurboord scepter kwam te staan. De nodige strafrondjes zorgden er verder voor dat onze start best als een ramp gecatalogeerd kon worden. Het duurde even voor het stof aan boord ging liggen, inclusief een peel van Genua 1 naar 2 vanwege de opkomende wind. Hierdoor lagen we al snel in het midden van het pak, wat, gezien onze rating, ook onze plek zou moeten zijn. Echter, we hadden gehoopt om beter vrije wind te kunnen houden en hierdoor iets langer relatief vooraan mee te kunnen draaien.


Na 3 mijl schoven we voorbij drie kathedralen die zichzelf muurvast op Hoofdplaat hadden geparkeerd. Ondanks de inspanningen van de bemanning, die via vallen overal boven het water leken te zweven, zijn we geen van de drie nog verder tegen gekomen tijdens de race.

De rest van de race kunnen we best als intensief beschrijven. We deden minimum 6 Genua en 1 spinnaker peel, en waren constant bezig met trim om Tontín op gang te houden. Bij lichte wind onder de tien knopen is ze echt een hand vol om ze aan de gang te houden, en de minste concentratiestoornis wordt direct bestraft door een duik van de knopenteller. Het experimenteren leverde goede resultaten, aangezien we het probleemgebied voor snelheid nu van 10 naar 7 knopen wind hebben gebracht. Gewichtstrim bleek de sleutel hierin, waardoor de kuip zeer leeg bleef tijdens de aan de windse rakken.

Vanwege de lichte condities hadden we een inkorting verwacht bij de poort voor Doel. Dit gebeurde echter niet, en het comité besloot verder om de tijdslimiet van 18:00 te behouden. Daardoor waren 33 van de 56 boten in onze klasse niet in staat om te finishen, niet zozeer door slecht varen dan wel omwille van puur gebrek aan de tijd die ze volgens hun rating nodig hebben om het parcours te varen in vergelijking met de winnaar. De situatie voor CRC A groep A, die ook vanuit Breskens waren gestart, was zo mogelijk nog hilarischer. Slechts 1 jacht van de 53 starters had de eindstreep op tijd gehaald. In acht nemende dat de enige finisher een X-50 was die het opnam tegen onder andere twee X99’s is het onmogelijk om de uitslag van deze Antwerp race serieus te nemen.  Ik ken geen enkel deftig wedstrijd comité dat zich zo belachelijk durft te maken door meer dan de helft van de deelnemers de kans te ontzeggen om de race te winnen door hen niet de tijd te gunnen die ze volgens hun rating nodig hebben om het parcours correct af te leggen. Helaas zullen de hooggeachte heren niks leren van hun fouten, aangezien de inschrijvingen voor de Antwerp race 2008 waarschijnlijk weer een nieuw record qua inschrijvingstijd zullen opleveren…

Ondanks het feit dat we een prachtige sfeer hadden aan boord, en ondanks onze duidelijke vooruitgang op het vlak van licht weer trim, zullen we ons de 2007 editie van de Antwerp Race vooral herinneren door de bittere nasmaak van de gemiste finish. Sommige bemanningsleden dachten er zelfs over om de grootste kamelenrace van België volgend jaar links te laten liggen. Persoonlijk vind ik dat de Antwerp Race voor zijn 207 editie prachtig is teruggekeerd naar haar wortels, een rally om de boten naar Antwerpen te brengen voor de winterstalling…
  © Tontin.org   -   http://www.tontin.org   -   info@tontin.org   -   login   -   powered by WebConsultants.eu