Tontin
                               
 

Crew

Zoals elke racebak is Tontín steeds op zoek naar bemanning. Mocht je geïnteresseerd zijn, neem dan gerust contact op. Wat het vereiste niveau betreft is onze filisofie simpel: “Een groep van kampioenen maakt geen super team, dus instelling is belangrijker dan palmares op Tontín”.

Tussen de manches gaat het er nogal eens heftig aan toe met de grappen of commentaren. Daarom zijn Statler en Waldorf verkozen tot de officiele mascottes van Tontin. Je mag zelf raden wie aan boord het meeste op hen lijkt, maar eigenlijk zijn ze een beetje op de hele bemanning van toepassing. Om het met de woorden van de bemanning te zeggen: amai, we zijn precies ne muppet boot. (Maar dan wel enen die vooruitgaat he!)

Camille van Lunenburg – Voordekker

Camille is ook op vroege leeftijd (9 jaar) door zijn ouders in een bootje gedropt, zij het in het hoge noorden, Friesland. Zijn accent verraadt nog lichtelijk zijn geschiedenis, vandaar de kleine v in van… Eerst zeilde hij in een (Nederlandse) valk, waarna hij uitweek naar andere oorden (Heist) en boten (Hobie Cat). Met zijn mede Scouts vrienden maakte hij meermaals het Veerse meer onveilig (in een BM), tot ook hij zijn plekje vond op Tontin. Het voordek is de ideale plek om Camille bezig en wakker te houden tussen de verschillende zomerfestivals.

 


Philippe Van Bouwel – Mast man - Voordekker

Jaja, nog een Scouts die bij Tontín aan boord gestapt. Oorspronkelijk dacht hij dat dit boven zijn pet was, maar onder begeleiding van Vincent en Jeroen gaat hij zienderogen vooruit. Zo goed zelfs dat de spi van Tontín tegenwoordig boven zit vooraleer de trimmers tijd hebben om hem vol te trekken. Ook op het voordek is hij uitgegroeid tot specialist, zij het dat Stijn nog steeds een streepje voor heeft, zeker qua lichaamsbouw…


Jeroen Van Loon – Piano

Een ander lid van de Scoutsgroep/nieuwe zeilersbende. Jeroen was direct vrijwilliger om piano te gaan spelen, en slaagt met er met brio in om de batterij snel onder de knie te krijgen. Veel aanvragen van de bureau zijn niet meer nodig om alle lijnen op de juiste spanning te krijgen. Ook het duette met de voordekker tijdens het gijpen loopt mooi. 


Vincent Corluy – Genua I - Reserve Voordekker

Vincent is een recente aanwinst voor de zeilwereld, en kwam via de scoutsvrienden in de zeiljachten is terecht. Hij was zeker niet de kleinste voordekker in het circuit, en waarschijnlijk ook niet de lichtste, maar aangezien hij opgeleid werd door Leen “de beste voordekster van België” kon hij zijn handicap in het departement van de lichaamsbouw ongedaan maken door kennis. Ondertussen is hij verhuisd naar de bureau, als Genua en spi trimmer, een job die hij aangeleerd kreeg door een andere specialist Jeffrey De Rycke. Ook deze positie vervult hij met enthousiasme en kunde, maar bij afwezigheid van Stijn en Philippe mag hij bij gelegenheid terugkeren naar de positie van nummer 1…


Jose Suco – Genua - Spi trimmer

Jose, Joske voor de crew, is de moraalfilosoof/onderrichter in levenswijsheden aan boord. Hij is eigenlijk een Spanjaard die in Brussel komen wonen is, en begin van het wedstrijdseizoen spoelde hij via Clubracer aan op Tontín. Na wat omzwervingen is hij nu geland op de Genua winch, waar hij tussen levenslessen en filosofische beschouwingen door ook de tijd vindt om te draaien.


Mike Celis – Grootzeil - Tactiek

Vader van 3, verpleger, brandweerman en lid van het contingent pamperzeilers aan boord van Tontin. Sinds zijn 6de zeilt Mike op zee, maar als een van de weinigen is hij nooit via de kleinzeilerij gepasseerd. Eens uit school en aan het werk toerde hij 9 jaar rond met een stalen Reve d’Antilles, o.a. Faroereilanden, Schotland, Shetlands en Scilly’s Daarna ook nog 4 zomers in Bretagne rondgevaren met hetzelfde schip, maar dan werd deze stalen deugdelijkheid ingeruild voor het sportievere werk op de Elan 340 CTP. CTP vaarde 4 jaar intensief wedstrijden in het offshore werk, met mooie plekken (2de en 3de NCR, 11de in klasse tijdens Fastnet, 1ste tijdens East Coast Race 2010). Via de offshore weg geraakte de boot geparkeerd in het warme zuiden waarschijnlijk voor redelijk wat jaren. Nu op Tontin zal hij via stoomcursus en personal coaching op korte termijn worden klaargestoomd om de garderobe snel en juist te trimmen. Een goede hoeveelheid sturen zal nodig zijn om de invloed van grootzeil trim aan den lijve te ondervinden en goede poepsensoren te ontwikkelen.


Bart Wauters – Grootzeil

Bart kwam via Clubracer bij Tontín aan boord, en is ook een Bloso product, zij het van een andere stam dan Wouter, Leen en Toon. Bart is gestart met zeilen toen hij 11 was, en kwam via de gebruikelijk stops in optimist en 420 op Hobie 18 terecht. Na een drietal jaar is hij dan op jachten overgestapt, via UCPA en Glénans. Met het Belgische yachtman examen op zak is hij samen met Toon de academicus van dienst aan boord. Ondertussen is hij op Tontin uitgegroeid tot koppelbaas en interim kantoor, door nog twee extra bemanningsleden aan te brengen. Door zijn geschiedenis en drive is hij direct op de groozeil-positie gedropt, wat hem tijdens de eerste training een dril van 35 gijpen in 35 knopen wind opleverde. Na deze test (en de herinnering gedurende twee weken) zit Bart vast aan de overloop. De poepsensoren moeten nog ontwikkelen om de juiste trim continu te volgen, maar dat komt onder begeleiding van Leen zeker in orde.


Wouter Borghijs – Stuurman

Ook lid van de pamperclub, startte Wouter met zeilen als ukkie, bij BLOSO op de leeftijd van 5. Nadien werd hij er ook lesgever voor 7 jaar. Sinds zijn achtste zeilt hij mee op de jachten van zijn ouders. Dit resulteerde in een wedstrijdcarriere op 420, Fireball en de ouderlijke Kalik 33. In 1996 kwam dan de overstap naar First Class 8 aan boord van “Pervers Pepper“, waarmee hij driemaal vice-kampioen en 2 maal kampioen werd in het Belgisch – Noord Franse circuit. Na twee jaar als concertmeester - tacticus - fijntrim vanop de positie van grootzeil trimmer staat hij nu terug achter het roer. Eens het stof eraf geschud zal dat de snelheid en hoogte zeer ten goede komen.


Leen Ronsyn – Tacticus - Concerleider

BLOSO zeilmonitor gedurende 5 jaar, mede-eigenaar en zeilfanaat sinds voor haar tiende verjaardag. Leen zeilde vooral in de Cadet klasse vooraleer op jachten aan de slag te gaan via “Sailing Team”. In Cadet was ze bemanning, op Fireball stuurman en op jachten verkoos ze het voordek, wat ze tot de perfectie wist te verzorgen. Ze nam ook deel aan twee “Cutty Sark tall ships races”, waar ze haar training in navigatie kreeg, maar helaas ook haar schrik voor cargo-schepen en zandbanken… Na een omzwerving via het stuurwiel is Leen nu weer tacticus, navigator en algemene concertleider. De tacktiek voelt nog onwennig, maar dat komt tegen het einde van het seizoen zeker dik in orde.  © Tontin.org   -   http://www.tontin.org   -   info@tontin.org   -   login   -   powered by WebConsultants.eu